Kippenhandboek

Gisteren vierde Saar haar verjaardag met de familie. Hettie deed mij een spaarkip met een innemend uiterlijk cadeau. Het beestje lijkt wel in een of ander ontwikkelingsland met de hand te zijn gemaakt. Je ziet de sporen van het vormkloppen overal.

In het Kippenhandboek van Chris Graham worden de verschillende rassen met een paar kenmerken getypeerd:


Dit zijn de belangrijkste punten van de Faverolle, die ook weer helemaal mijn type lijkt te zijn. Kan gepest worden, ach, die beestjes zijn zo bescheiden en zoet dat ze in een gemengd toom eenvoudig doodgetreiterd dreigen te worden. Je ziet, ik steek al lezende weer een paar vaktermen op.

Nog een paar voorbeelden:
Orpington: knuffelbeest,
Plymouth Rock: vindt oppakken prima,
Wyandotte: geweldig karakter,
Welsumer: kindvriendelijk, dociel, slechte moeder enz.enz.

4 thoughts on “Kippenhandboek”

 1. Die Welsumer vind ik ook intrigerend. Vooral dat ‘slechte moeder’. Zou ze haar kinderen op hun kopje pikken, zoals een meerkoet? Net zo lang tot ze een voor een afhaken en alleen de sterkste overblijft?
  Overigens ben ik nog niet helemaal gerust op je slachtmethode. Een schaartje in je sloof lijkt me niet afdoende.

 2. Maar dat is dan ook de methode van Paulette (spreek uit: Poulet), die doet dat al haar hele leven. Ik weet niet of ik het wel ga durven, ook niet met de guillotine van neef Karel. Ik vraag het wel aan Paulette of ze dat voor me opknapt. Of ik word vegetarisch, misschien een beter idee.

  Er zijn ook kippen die goede moeders zijn. Je hebt erbij, die pikken net zo gemakkelijk de kuikens van een ander in.

 3. RoRoRo maakte me net attent op deze kippensite….

  Wyandottes zijn heerlijk om naar te kijken! Rennen door de tuin, grappige beweginkjes. Ze zijn wel gauw broeds en dan gaan ze undercover, ?©n maar zitten op dat nest. Het lijkt wel of ze dan ook niks eten.
  Zelf heb ik net een klein kippenhok gekocht en kijk nu uit naar kleine leuke krielkipjes om erin te doen. Moeilijk inderdaad!
  Welke ook heel leuk schijnt te zijn is de Bielefelder kriel.
  Die zijn onderling leuk met elkaar, en dat is ook wel een punt om rekening mee te houden.

  http://www.pluimvee.startkabel.nl/

  Hier vind je veel informatie..

Comments are closed.