Protest tegen een achterlijk ideetje

Dat ik het ooit nog eens met de VVD eens zou worden, maar goed dat mijn moeder dat niet meer hoeft mee te maken. Dat krijg je als je bezittingen hebt, dan schuif je vanzelf naar rechts. Op het Zuiderkerkhof had de gemeente een inspraakmiddag georganiseerd en de meest milieuvriendelijke eend van het Westelijk Halfrond was uitgerukt om het argument van de leeftijd van tafel te vegen. Want dat is het plannetje van Tjeerd Herrema en Marijke Vos: benzine-auto’s ouder dan bouwjaar 1992 mogen niet binnen de ring. Camera’s bij de stadspoort ophangen om autootje te pesten, dat is geloof ik het beleid van Groenlinks hier in de hoofdstad. Gelukkig was deze op elektriciteit/bio-ethanol rijdende 2cv uit Rotjeknor aanwezig om te laten zien dat leeftijd niks zegt over de uitstoot van foute gassen.

Wat zei Marijke Vos:
– Er zijn altijd uitzonderingen mogelijk.
Nu geef ik toe dat je emotioneel gezien met een eend goed kan scoren, maar mensen met weinig geld en met een niet al te nieuwe mazda, opel of mitsubishi, kortom de standaard lelijke bak, die moeten het ontgelden. Alleen de rijken mogen de stad nog in, daar lijkt het op.
Als je je ouwe bak naar de sloop brengt, krijg je een premie van 500,- euro. Vijhonderd euro! Wat voor schitterende nieuwe geruisloze milieuvriendelijke auto kun je daar wel niet voor kopen? Laat me niet lachen.

Alle oldtimerbezitters vormden een solidair blok, troostten liefhebbers die aan wanhoop ten prooi waren en vertelden over de liefde voor hun voertuig. Ik heb daarnaast nog een fijne tip gekregen: met een kleine aanpassing in de carburateur kan ik op ethanol rijden. In Frankrijk kost dat: 0,60 cent/liter. Kijk, now we’re talking. En dat kun je bij een heleboel oude auto’s doen, hoorde ik. Laten ze dat soort ingreepjes stimuleren, en laten ze de gasuitstoot controleren bij de APK. Wacht even, dat gebeurt allang. En misschien moet de literprijs van ethanol omlaag. Die is 1,90 euro in Nederland. Nogal logisch dat iedereen gewoon benzine blijft rijden. Ik ben benieuwd.

One thought on “Protest tegen een achterlijk ideetje”

  1. Ja zeg, verdulleme. Had ik net een leuke hobby voor me eigen bedacht, een beetje sleutelen aan een oud sportwagentje, eerst een cursusje prutsen aan auto’s volgen en dan een stokoud Alfaatje of Lanciaatje aanschaffen en daar kleine rondjes door de buurt mee tuffen, met de buurtkinderen op de motorkap, komen ze hiermee. Ik ga de stad wel uit, in Hilversum of Laren wonen of zo. Hoewel, Hilversum, daar hebben ze het autootje pesten uitgevonden.

Comments are closed.