Weekendje Brussel

Omdat we nooit meer ergens anders komen dan in Frankrijk, mijn schuld, en omdat we weer eens samen weg wilden zonder kinderen, honden of cavia’s, maar toch niet weer onmogelijk ver, gingen we dit weekend met de auto naar Brussel.
We hadden via weekendhotel.nl Hotel les Bluets gevonden, in de wijk Sint Gillis, dat is ten zuiden van de Brusselse p?©rif?©rique, om het maar zo te zeggen.
Het echte centrum van Brussel bevindt zich binnen die ring, met de Grote Markt, de Grote en Kleine Zavel, de Vossenmarkt, de visrestaurants en Manneke Pis. Die laatste hebben we niet gezien en op de Grote Markt zijn we ook niet geweest. Er waren meer dan genoeg andere zaken.

Dat hotel werd gerund door een vrouwtje, dat de kamers, het trappenhuis en de ontbijtkamer volgestouwd had met prullaria, die ze volgens eigen zeggen in Colombia had gekocht, omdat alles daar nog betaalbaar was. Ze kletste wat af, die vrouw, tjongejonge. Ontbijten ging aan ?¬¨¬©?¬¨¬©n tafel, wat wel weer erg leuk was, als je ervan houdt, met vooral erge leuke Franse gasten, maar onze gastvrouw lulde maar door over wat ze allemaal niet op TV had gezien. Een hele klas Amerikaanse schoolmeisjes die met zijn allen tegelijk zwanger waren, homo’s die kinderen adopteerden of trouwden, dieven die auto’s leegroofden, etc. etc. Een beetje opdringerig was ze wel.

We waren kapot na anderhalve dag lopen en bier proeven, nou ja, proeven, drinken. Wel heerlijk, alle caf?¬¨¬©’s hebben verstand van bier, ze hebben ook minstens 200 soorten en ze vertellen er ook bij hoe het smaakt, waarom, wie, wat en waar.

Het mooiste en sympatiekste caf?© is natuurlijk A la Mort Subite, waar de bediening zo relaxed is door zijn professionaliteit, dat ze een klant die per ongeluk een sigaretje opsteekt, gewoon laten roken omdat verder niemand bezwaar maakt, maar vooral ook omdat ze zelf besmuikt achterin de zaak lekker aan de nicotine lurken, terwijl ze verontschuldigend hun armen spreiden, als je ze betrapt.

6 thoughts on “Weekendje Brussel”

 1. Wij hebben ook nog een weekend Bruxelles op de rol staan. Kadootje van de kinders, maar nog niet geconsumeerd wegens drukte.
  Wat moeten wij beslist doen daaro?

 2. De grote Markt en Manneke Pis vermijden. Alles is verder erg leuk, vind ik, die visbuurt en St. Gillis, waar we zaten, erg lekker eten overal, ook op straat, vooral fritten van onze Belgische neef:

 3. Hebben jullie ook de foto’s bekeken aan de wanden, dan heb je zeker ook gezien dat “le mort subite” de stamkroeg was van Jacques Brel toen hij nog in Brussel woonde.
  mort subite is ook een Gueuze en kriek bier, wij hebben zo eens een bak megenomen naar Frankrijk, we hebben de bak zelf moeten leegdrinken, die franse gasten betrouwden de naam van het bier niet. Kriekbier van Lindemans konden we echter niet snel aangevoerd krijgen.Het is zoals Obelix het al zij “rare jongens die …”
  Jan

 4. Dacht eerst van dat je C?¬•te d’Or bloc voor je oor hield, maar nee het is een vierkant bierviltje van dat caf?¬©, apart.

 5. Ik drink die bak zelf leeg, Jan, zoals je ziet. Ik geloof niet dat je zomaar kunt generaliseren, dat deed de hoteliere ook. Ze is Belgisch, maar ik reken het niet alle Belgen aan, hoor.

Comments are closed.