Meeuwtjes


Het toneel

Gisteren werd in een oude school in de 1e Nassaustraat een theatervoorstelling gegeven door Franse expats. De zaal was een ingericht als een cabaret, met tafeltjes waar we een glaasje konden drinken. We kregen gezelschap van een paar klasgenoten van S. van Maison Descartes. De voertaal was Frans en af en toe Nederlands, omdat het ook een beetje gek voelde om Frans te spreken met volslagen onbekende Nederlanders, waarvan er trouwens ?©?©n Amerikaans was.
Alle andere aanwezigen spraken overigens als het moest ook Nederlands. (In ons Franse dorp wordt geen woord over de grens gesproken, alleen zegt JP wel eens yes. Daar moet hij dan weer verschrikkelijk om lachen.)


Lerares Catherine leest Financieel Dagblad

Zes vrouwenlevens werden door zes vrouwen gespeeld op teksten van Bernard-Marie Koltes, Xavier Durringer en Yasmina Reza. Ik moet bekennen dat ik alleen Reza ken. Op de foto boven is de lerares Frans van Siebes klas bij Descartes te zien. De vertaling was voor de liefhebbers op de muur te lezen. Hoewel er geen echte dramatische ontwikkeling plaatsvond tussen de verschillende verhaallijnen, bleef het stuk boeien, omdat het toneelbeeld door het gebruik van de ruimte enorm dynamisch was, zonder een geforceerde indruk te maken ?®n omdat er opvallend goed werd gespeeld, zo goed dat ik me afvroeg wie de regisseur was.
Catherine wees me hem aan: de jonge Angel Liegent, die kennelijk overloopt van het talent. Lees maar eens in dit lieve, nogal wonderlijke Nederlands wat hij nog meer heeft gedaan.


Angel met een van zijn actrices

Na afloop werd er nog flink gepraat en bewonderd en wat me hier vooral opviel dat ik echt helemaal niemand van de mensen kende. Meestal zie je wel ?©?©n bekende, zelfs op de meest onwaarschijnlijke plekken (in de Leclerc in Gu?©ret kwam ik bijvoorbeeld eens een moeder van de basisschool tegen, die allang uit Amsterdam weg was), maar hier echt helemaal niemand. Dat was bij ons vertrek natuurlijk wel anders.

Ik was bijna vergeten hoe heerlijk het theater is, vroeger woonde ik zo’n beetje in de schouwburg. Ik ben heel erg benieuwd wat we nog meer van onze regisseur te zien krijgen. Dit smaakt naar meer.

Site van dit stuk
Site Het gezelschap Mouettes