Auto’s en pruimen

DS in de regen
Op de marktplaats in Dun

Na een paar dagen van ruim boven de 30¬?C, zakte de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag en onweerde het een klein beetje, waardoor de internetverbinding er voor de rest van de dag uit lag. Dat kon ons (Siebe en mij) niet deren, want we gingen met de ouwekarrenclub toeren.

wachtend in Gu?©ret
Wachten op de anderen van de club

De route ging over de N145, door Gu?©ret en Ahun tot we via Lavaveix-les-Mines het doel Saint-Martial-le-Mont bereikten.

Parkeerplaats
Parkeerplaats

We parkeerden onze auto’s naast de andere oldtimers en liepen wat rond. Er was natuurlijk een brocante met een batteuse.

Brocante met kerk
Brocante met kerk

Hoeveel batteuses bestaan er nog in dit land, die bij elk zomerfeest weer aan het werk worden gezet? Veel, heel veel. Het blijft lollig.

Batteuse nr zoveel
Batteuse nr zoveel

Toen we tegen twaalven een beetje slap werden, bleek dat de gemeente Saint Martial ons – de autobezitters – een maaltijd aanbood in de eetzaal van de commune. Dat was nog eens aardig!

Kir inschenken
De dames van het feestcomit?© schenken nog eens in

Een ap?©rootje vooraf, een voor- en hoofdgerecht, kaas en taart en veel flessen wijn. Ik was volgens mij de enige die geen drup dronk, maar goed, er wordt toch niet gecontroleerd.

Midi in St Martial
Midi in St Martial

Tijdens de maaltijd deden we een woordspelletje: verborgen automerken raden, waardoor we als bezetenen integreerden door voor te zeggen en af te kijken. En maar hardop lezen en hopen dat je iets herkent in de klanken: Datsun (dattes sous n) Volvo (volve o) enzovoortsenzovoorts. Ik haalde er bv Licorne uit, heel knap voor een allochtoon, al zeg ik het zelf. 31 goed van de 113 merken of types. Maar daf (d’aff/reux) misten we weer. De winnaar (63 goed) kreeg een beker en veel gejuich.

Woorden raden
Woordspel: de oplossingen

Na het eten kletsen we nog met de anderen, bewonderden elkaars auto’s, en wisselden tips over restaurants in onze buurt uit. De gesprekken draaien daar altijd uiteindelijk op uit. Toen de ware uitjesliefhebbers nog een tochtje door de omgeving gingen maken, reden wij weer naar huis. De volgende dag hing de voorzitter aan de lijn: we stonden in de krant. Nou ja, ik word hier nog eens beroemd.

Montagne
Image du jour in La Montagne, ik ben de derde in de rij, de 2cv

Verder gaat de tijd iets te snel. We klussen aan het huis, ik speel ma??üon de la Creuse en Siebe heeft heel knap de rotte latei in de voorgevel vervangen. Mijn taak is de enduit, d.i. een mengsel van kalk, zand en water, tussen de stenen van de muur te smeren. En dat valt helemaal niet mee. Wel eten we alleen nog maar tomaten, venkel en aardappel uit de tuin. En de mirabelles die ik gisteren bij mijn vriendin Lucienne moest rapen.

Mirabelles
Een fractie van de Mirabelles die nog moeten komen

РJe komt voor je weggaat nog een keer een lading halen, h?®? vroeg ze.
Ja, ja, natuurlijk. De buren laten hun pruimen al in tonnen gisten, voor de eau de vie van 1 januari. Alleen Germaine (89) heeft nog het stookrecht.
– Daar ben jij veel te jong voor, zei ik tegen Lucienne (82). Dat vond ze lollig.

2 thoughts on “Auto’s en pruimen”

  1. Och, en weer met een weemoedig hart afscheid moeten nemen en hopen dat de ouwetjes het nog even uithouden.

  2. Het is verschrikkelijk, want het zijn nu vrienden en vriendinnen die toevallig al wat ouder zijn en waarvan de hersens prima werken. Ik heb zo’n plezier met ze.
    Jammer dat ze niet online zijn, gelukkig hebben ze telefoon, dat wel.
    Zucht.

    Ik heb wel een paar hele bijzondere jonkies ontmoet, twintigers, echt geweldige leukerds, dus het verdwijnt niet hier.

Comments are closed.