Ebooks en andere biebtroebelen

De Waag als Eftelingkasteel
Dit gebouw zou ooit een boekenkast wordenbestemming krijgen

Toen ik een paar dagen geleden in de Centrale Bibliotheek was, wilde ik in de eerste instantie geen draadloze verbinding, maar een account om ebooks (eboeken) te lenen. Op de site oba.nl, die nog steeds allerlei rare navigatieproblemen vertoont, las ik op een verborgen plekje over ebookuitleen, toen ik voor de zoveelste keer de catalogus probeerde te vinden.
Probeer die maar eens in 1 muisklik te bereiken, dat lukt je niet. Altijd krijg je die onduidelijke Aquabrowser onder je neus geschoven, hoe hard en hoe vaak je ook op de link catalogus drukt. Maar, dankzij die chaos kwam ik achter die ebookmogelijkheid.

De gebruiksaanwijzing die er in een antiek worddocument (wordstar) was bijgeleverd, zag er niet eens WEB 1.0 uit, maar zo verschrikkelijk WEB b.c., namelijk ms-dosish, dat ik die eerst moest vertalen om hem te kunnen begrijpen.
Een account voor ebooks kan alleen op een computer van een van de filialen worden aangemaakt, niet thuis. In de bibliotheek was geen enkele computer beschikbaar, maar ik was niet voor 1 gat te vangen, op mijn mobiel kan dat ook, als je tenminste een toegangscode hebt voor de wifi van de bieb en die had ik niet. En ik moest een IP-adres van de bibliotheek hebben, anders werkte dat ebookgedoe niet. Dat verliep zo moeizaam en traag, met falende apparatuur en onwetend personeel, dat ik besloot het de volgende dag bij de De Pinto te proberen.

Daar had ik in een mum van tijd een ebookaccount aangemaakt, maar wifi, daarvan wisten ze zelf ook niets, dat was net ge??ònstalleerd, maar hoe en wat was onduidelijk, neen, dat was niet waar, ze wisten wel hoe het moest, maar de beheerderstoegangscode ontbrak en de enige die die kende, die was er niet.

Als de handleiding voor ebooks de norm is, dan begin ik langzaam te begrijpen waarom een aantal bibliotheekzaken niet soepel verlopen. Wie doet daar in godsnaam de interne communicatie? Drie keer ruk, zou een bekende fotoredacteur zeggen. Niet de mensen van het De Pintofiliaal, die niet, die zijn heilig, ik heb het over de afdeling communicatie van de OBA. Tjongejonge. Nou ja, zand erover, ik had mijn ebooklogin en ging via de groentekraam op de Nieuwmarkt naar huis om het te proberen.

Zou die nog zijn weggekomen
Zou die nog zijn weggekomen?

Toen ik op de Nieuwmarkt aankwam, begon het te sneeuwen, steeds harder en harder. Had de KNMI dit voorspeld? Binnen 10 minuten was er niets meer onbedekt. Zo snel had ik dat in mijn leven nog niet meegemaakt, ja, in de Alpen tijdens de wintersport sneeuwde het een keer zo ondoordringbaar dicht, dat ik in plaats van achter vriendin H. aan te ski?´n, een mij volslagen onbekende had gevolgd, waar ik pas kilometers verder achterkwam, toen hij eindelijk pauzeerde. Dat was voor het mobiele tijdperk, dus even bellen, met mij, waar ben je, is goed, doeidoei, was er niet bij. Trouwens, mobieltjes doen het nooit op die plekken.

Waar is de Zuiderkerk gebleven?
Waar is de Zuiderkerk gebleven?

Thuisgekomen keek ik nog eens naar buiten en ging toen een ebook lenen. Een ebook lenen? Allemachtig, wat een sof! Wat een teleurstelling! Over ms-dos gesproken, je kunt die boeken (1001 Engelse en 1 Spaans boek) niet lenen en lezen op je mooie Sony-ereader of zoiets, neen, de tekst is beschikbaar online, in een opmaak die echt niet kan.
Doen ze dat nu expres? Kan iemand me dat uitleggen? Meneer van Velzen, er bestaan ereaders! Directeur Van Velzen verkeert zo te lezen in dromenland. Hallo! Wakker worden, Hans!

ebook Virginia Woolf
Day and Night van Virginia Woolf

Of heb ik het verkeerd begrepen? Dan neem ik alles sommige dingen terug.