Met oudjaar had ik eigenlijk oliebollen moeten bakken, zoals elk jaar, maar weet je wat het was, ik had deze keer geen zin in die vette ellende in de keuken, die onze woonkamer is. En tussen de slaapkamers en de keuken ligt een dun laagje planken, dus dan leg je feitelijk in het nieuwe jaar in een vette olielucht te leggen, dat begint niet leuk.
Vorige keer had ik het gasfornuis de tuin in gesleept om van die lucht af te zijn en dat kan alleen als het niet regent, want dat spat! regen in het diepvet.
Goed, ik heb van onderstaande ingredienten -zonder de eiwitten, maar met de gelen – een pannekoekbeslag gemaakt, eerst de eieren splitsen dus voordat je iets doet, en ik heb gewoon droge gist uit een pakje gebruikt, niet verse. Na twee uur op de schoorsteenmantel waren er door de gist allemaal grote blazen ontstaan. Door deze prut gingen de stijfgeklopte eiwitten en voil?‚Ć, het blini-beslag was klaar. Met een toetjeslepel als maatschep heb ik het beslag er op pannekoekwijze in een oogwenk doorheen gebakken.
Beleggen met room van Giraud, mayonaise of dikke vinaigrette, met zalm of visse?´itjes, eigenlijk vond ik ze een stuk smakelijker dan oliebollen.
Pour gros 8 blinis maison :
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć250 g de farine
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć25 cl de lait
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć3 oeufs
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć50 g de beurre + du beurre pour faire cuire les blinis (1 ou 2 grammes par blini)
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć15 g de levure fra??Üche de boulanger
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć2 cuiller?¬©es ?‚Ć soupe d’huile neutre
‚Äö?Ѭ¢¬¨‚Ć1 cuiller?¬©e ?‚Ć caf?¬© de sel
(Ik had eigenlijk een ander stukje willen schrijven, ware het niet dat de slopers vandaag een verdieping lager zijn begonnen met het demonteren van de keuken van de buren met behulp van een helse klopboor. Dat geluid was wonderlijk genoeg overal in het gebouw op dezelfde sterkte te horen, in de kelder of zolder maakte niet uit, hoe dat nu weer kon. Er viel in ieder geval niet bij te werken.)