Hoeden

Dog watching the cows and the neighbouring village
De wei is toevallig vandaag leeg

Goed, die gekke Bleu nu.
Ik wandelde twee dagen geleden diep in gedachten over het oude pad naar Saint Sulpice, ik dacht aan Jeroen, dat ik me onmogelijk kon voorstellen dat ik hem nu echt nooit meer zou zien, ik dweilde maar door in mijn hoofd en maakte me alsnog woedend over de streek die een ontzettende glupo bijgenaamd blokhoofd me vier jaar geleden had geleverd, door zo verschrikkelijk manipulatief te liegen dat ik het toen beneden mijn waardigheid achtte en ik mezelf te deftig vond om daar ?¬?berhaupt op te reageren, omdat ik me niet kon voorstellen dat geen mens die leugenaar niet zou doorzien, wat een vergissing bleek, van die dingen, de moord op Roland, de dood van Bart, de pijn van verlies, verongelukte kinderen in het verkeer, het kolkte en klotste maar in mijn kop, toen ik op de plek kwam waar het pad naar beneden gaat en na 25 meter in een beek verandert. Ja, ja, ik was de hond aan het uitlaten zonder ook maar op te letten.

Daar liepen zoals gewoonlijk buiten de omheining van de wei twee stevige kalveren, geen Charolais dit keer, maar de iets pittiger Limousin, van dezelfde boerenfamilie van de dierenfluisteraar.

En ze waren weg! De hond achter de kalveren aan, die niet wisten hoe snel ze de wei weer in moesten komen, een uitgestrekte wei, misschien wel de grootste in de omgeving, behorende bij het gehucht Grote Wei, het woord zegt het al, en in die wei bevond zich de rest van een enorme kudde Limousinrunderen, aanvankelijk verspreid over de vlakte, maar binnen 30 seconden een cordon sanitair vormend, om denkelijk de kleinere kalfjes te beschermen, dat lees je wel eens in een boek.

Ik stond erbij en keek ernaar. Aan de grond genageld en gefascineerd. Hond draaide grote cirkels om de koeien tot hij er een mooie ronde roestbruine kluit van vee van had gekleid, en toen ik eindelijk wakker geworden mijn fluitje pakte en erop blies, keek hij me vanuit de verte aan, holde met grote sprongen naar me toe en ging naast me zitten wachten op zijn snoepje.

Hoe vind je die? Nu alleen nog rechts en links leren en klaar is kees.

Border on chair
Hij let wel op, zo te zien