Ik weet niks

Neighbour and his lethal chain saw
Buurman lekker bezig

Probeer hier maar eens achter het geslacht van een woord te komen! Het lijkt wel of sommige bewoners van dit land niet weten dat la vrouwelijk is en le mannelijk. Ik zeg sommige, maar bedoel natuurlijk buurman F. Hij was zoals altijd bezig met zijn tondeuse en maakte er een bende van. Een beetje oude olie in het publiek groen laten weglopen, dat vond ik niet kunnen, vooral ook omdat een paar meter lager zich een bron bevindt, waaruit JP water voor het vee pompt. Mijn ecowijfnatuur is sterker dan de lieve vrede.
_ Het is maar een klein beetje, probeerde hij zich eruit te redden, maar gaf toe dat het louter luiheid was geweest.
In het kader van lidwoorden oefenen vroeg ik hem hoe hij de trechter noemde, met de bedoeling het geslacht (mannelijk) van dit woord te kunnen vaststellen. Als ik het hem direct vraag zoals gezegd, krijg ik een groot vraagteken cadeau. “Entonnier” was het antwoord. Goed, dat was bekend.
Un of une? probeerde ik.
– Neen, ENtonnier, tjongejonge, jij begrijpt ook helemaal niks.
I rest my case.


Boom staat op het punt van omvallen, maar buurman wil nog van alles

Hij is verder heel aardig en behulpzaam, hoor, en stelde eergisteren voor die paar wilde kersenbomen achteraan voor me om te zagen. Die doorgeschoten dingen staan scheef, zitten onder de klimop, en er de vruchten van plukken is onmogelijk door de hoogte. Clafoutis met wilde kersen wordt hier zeer gewaardeerd. Zaag maar om, buurman, maar ik wil niet de hele zomer omgevallen bomen op mijn grasveldje, dus we moeten ze meteen in stukken zagen en opruimen. D’acc!
Oh, oh, oh, dat ging weer gepaard met allerlei gedoe. Eerst kreeg hij zijn kettingzaag niet aan de praat, omdat hij die al startend waarschijnlijk verzopen had en vervolgens bleef de zaag een paar keer in de snee klem zitten, waarop ik de koevoet en mijn camera ging halen.

Cherry blossom
Kers staat in bloei

Ik moest wel uitkijken voor ongedierte (vermine), tussen de stenen rond die bomen, waarschuwde hij voor de duizendste keer. Wat voor ongedierte dan, vroeg ik schijnheilig, want ik kon het niet laten hem almaar weer dezelfde dingen te laten zeggen. Slangen! Wat voor slangen, toch niet couleuvres? En inderdaad, die bedoelde hij. In die eeuwige discussie had ik geen zin, dus ik haalde mijn schouders op om er een eind aan te maken.

De zaag hield er ook mee op, de ketting was bot en nu liggen hier twee (eigenlijk drie) bomen al anderhalve dag te wachten op verdere behandeling, tot de zaag terug is van de scharensliep. Ik was er al bang voor.

View on our property
Kippen hebben me alweer gespot achter de omgezaagde boom

Ondertussen had ik de mooiste takken afgeknipt en in de zon in een vaas gezet, waardoor de bloempjes nog iets sneller opengingen en bracht deze pracht naar Germaine (de oudste bewoner van het dorp), die het schitterend vond, net als haar dochter die even later thuiskwam van allerlei moestuinactiviteiten. Ze had gen?‚Ñ¢t naast de bedden geplant, dat zou een beschermende werking hebben.

Cherry blossom
Kersenbloesem in een oude vaas van tante Jenneke

Gen?‚Ñ¢t? Gen?‚Ñ¢t? Wat is dat precies? Haha, lachte haar moeder plotseling, weet jij niet eens wat gen?‚Ñ¢t is? Jij weet helemaal niks, je weet niks van de Creuse!
Buurvrouw hielp me: gele bloempjes en de takken gebruiken ze als aanmaakhout. Oh, brem. Oui, brrrem. Ze herhaalde het Nederlandse woord met de rauwe rollende r uit de streek.

Ik heb niet gevraagd of het mannelijk of vrouwelijk was. Ik wil niet 3 keer op een dag ervan beticht worden dat ik niks weet. Dat weet ik zelf heus wel.

4 thoughts on “Ik weet niks”

 1. Ik heb al een eerste schets van de oudste bewoner geprobeerd. Komt goed over. Misschien neem ik haar mee in mijn zomerproject. Om te oefenen doe ik iedere dag een portretje.
  Gaan de kersenbomen de kachel in, als ze klein genoeg zijn?

 2. Ik ben benieuwd. Leuk!

  Ja, tuurlijk, uitmuntend brandhout. Ik heb gisteren alweer een nieuwe geplant.

 3. Tout ?† fait. Ze kloeg laatst dat ze zo moe was, de dag nadat de koeien eindelijk weer de wei in konden, toen had ze de hele dag bergop bergaf achter diverse kuddes aangehold, maar neen, dat was het niet, ze was gewoon oud, zei ze. Ze wordt dit jaar 73, dus wat kletst ze nou? Een broekie. Ik heb haar nu aan het werk gezien in de moestuin, touwtjes spannen en loodrechte onberispelijke bedden, allemaal gevuld met schitterende pikzwarte koeienmest (well rotted manure) die haar zoon hier voor de deur had neergekwakt. Deed hij even later bij mij ook (doe mij ook zo’n berg).

  Mijn bedden zijn een rommeltje, maar ik heb gewonnen met de sla, dankzij de kippenstront.

  Young lettuce

Comments are closed.