Poulets ?† rotir

Feeding the chicks
Iets meer dan 4 maanden geleden

Van de 8 kuikens zijn er 7 haan, of moet ik zeggen: waren er 7 haan, want zaterdag (dat wil zeggen, twee zaterdagen geleden, ik loop achter) hebben we er twee geslacht. We, we, we, dat is natuurlijk kletskoek, daar heb ik een mannetje voor in de vorm van vriendin P. die om 10:00 voor de deur stond met de mededeling dat ze nu tijd had, dus hup! vang de twee eerste kandidaten.
Ik probeerde nog laf smoezen te vinden voor uitstel, maar kon niks bedenken, dus ik trok mijn Franse huisvrouwenschort aan, zette water op, bedekte een tafeltje met plastic en ging op zoek naar de jonge dieren, die al een paar uur vrolijk vrij rondliepen.
Ik had over de keus van tevoren nagedacht en greep daarom eerst de meest dominante met gele en vervolgens de enige met witte poten, die (de witte) mij ‘s ochtends nog lelijk in mijn hand had gepikt. Het dier was in de pikorde (sic!) de een na laagste op het enige hennetje na en was misschien daardoor door de stress agressiever dan de anderen.

Dead cockerel
Zielig

Voor ik het wist, was het gebeurd dankzij de doortastendheid van buurvrouw. Ze hingen doodstil leeg te bloeden aan een tak van de boom, tot de gele plotseling begon te kakelen en te fladderen: ik schrok me een puistje van die gekke stuipen. Eenmaal stil werden ze onherkenbaar anoniem en kon ik ze zonder verdere emotie plukken. Een merkwaardige ervaring.

Cockerel ready to cook
2300 gr scharrelkip

Ik lette goed op hoe buurvrouw de vogel opensneed en de ingewanden eruit haalde, de krop zat vol met ontbijt van tarwekorrels met gras, een soortement van kippenmuesli, zeg maar. Voor ik het in de gaten had, lagen er twee kippen bratfertig in de koelkast. Witte woog 2 kg, gele 2,3 kg, 4 maanden oude kippen, met mooi donker vlees. Dat is toch tamelijk plof, in zo’n korte tijd!

Zondag hadden vriendin R., die hier een weekje logeerde en ik een bijzonder smakelijke midi, toen we witpoot probeerden. We konden er nog de hele week van eten.

Satellite dish and internet!
Oeps, de tuinslang moet nog naar binnen

Nu nog 5 te gaan. Buurvrouw P. vroeg gisteren wanneer we dat zouden gaan doen en dat wordt het weekend, want de schotel hangt, de internetverbinding is ongekend snel en er moet worden gewerkt en centjes verdiend. Wat nu plotseling heel soepel en makkelijk gaat.

Daarover later in de week meer.

4 thoughts on “Poulets ?‚Ć rotir”

  1. Niet eenzaam? Ik weet dat je werk hebt en je dorpsgenoten. Maar je mist het niet? Amsterdam, meer cultuur, mogelijkheden tot… (ik roep maar wat)

  2. Ik mis Amsterdam niet. Dat komt omdat ik nooit van Amsterdam heb gehouden. Ik heb het geprobeerd, maar het is niet gelukt. De agressie, de onbeschoftheid, de massa’s die maar kopen en kopen, op de hartelijke uitzonderingen na, hoor, maar daar heb je zo’n stad niet voor nodig.

    Ik was in een vorig leven keuterboer in de Creuse, dat is duidelijk, vindt buurman P., anders zou ik bijvoorbeeld nooit zulke hoeveelheden c?®pes en girolles kunnen vinden.
    Voor iemand die hier niet vandaan komt, zegt hij elke keer, is het een wonder. Vind ik ook.

    In januari ga ik even een paar musea in NL bekijken en mijn 60ste verjaardag (as. 28 dec) vieren. De hanen liggen in de ALDI-vriezer voor dat doel. Nog 3 te gaan.
    Gemeen, hoor, ze vertrouwen me en dan flik ik dit. Ze weten het gelukkig pas, als het te laat is. Ik voel me schuldig.

Comments are closed.