Nederland

Amsterdam, Nemo

Bleu en ik lopen elke ochtend in het duister langs Nemo en de Centrale Bieb op het Oosterdok, waar het rustig is in tegenstelling tot de Prins Hendrikkade, die we eerst moeten oversteken. Net als de vorige keer in Amsterdam raakt de arme hond in alle staten van dat langsrazende verkeer met die priemende ogen van koplampen, want vooral die triggeren zijn bordercolliegedrag enorm. Bij daglicht is er veel minder aan de hand.

Dog looks a bit hungry
Bleu blieft ook wel een stukje

Zondag kwamen vrienden en familie langs, waarvan ik sommigen al meer dan een jaar niet live had gezien, om te zien hoe ik er nu op mijn 60ste uitzag.
Zestig! Dan kan mijn lieve buurman P nog zo vaak zeggen: “Jij bent nog jong!” – makkelijk praten als je bijna 90 bent – ik vind 60 niet erg jong klinken.

Verder zit ik niet mee, het klinkt alleen zoals je ouders.
Hoe oud bent u? Je mag wel jij zeggen, hoor, ik ben zestig. Ja, toch, klinkt vet bejaard.
Ik denk nog steeds dat ik 27 ben, dus ik schrik me elke dag een halve seconde dood, als ik ‘s ochtends in de spiegel kijk. Maar het was heerlijk iedereen weer te zien, jammer dat sommigen niet konden of wilden komen.

Cup of tea
De eerste gasten drinken een kopje thee

Het is onwerkelijk om hier te zijn en ik mis het buiten zijn en die heerlijke frisse lucht, dat is het ook.

We lopen zoals gezegd zoveel keer per dag door Amsterdam, Bleu en ik, en ik zie een heleboel achterstallig onderhoud op straat, wat een veeg teken is. Overal ligt rommel en viezigheid, of was dat altijd zo? Ik weet het niet. Veel hondenstront en dan ook nog van die enorme smerige kiloblikdrollen.
Als je een toeristische trekpleister wilt zijn, moet je vooral niet op de straatvegers bezuinigen. Ja, ja, dit klinkt inderdaad als bejaardengezeur.
Mag het raampje dicht? Dat werk.

Public library and conservatorium
De Openbare Bibliotheek en het conservatorium

Nou goed, nog een laatste mopperonderwerp, de ebooks lenen van de bibliotheek, zie mijn vorige poging van 4 jaar geleden.
Je zou zeggen, dat is het ei van Columbus, je leent een paar boeken en als je halverwege je vakantie alles uit hebt, leen je gewoon weer een paar andere en je tas is zo licht als een veertje. Je hoeft de Prins Hendrikkade niet meer over te steken, tenzij je je Franse hond moet uitlaten, maar kunt overal ter wereld je boeken op tijd terugbrengen.

Nu hoorde ik gisteren op de radio dat het eindelijk zover was: Jetje Bussemaker ging feestelijk het eerste ebook lenen, dus dat wilde ik ook, jammer dat ik mijn biebabonnement wegens afwezigheid opgezegd had. Ik keek even op de site oba.nl hoeveel dat ook weer kostte en mijn broek zakte op mijn knie?¬¥n: 35 euri voor een jaar en als je ebooks wil lenen (ze hebben er 5000, niet echt veel dus) moet je vanaf april bijdokken voor recente titels en niet zo’n klein beetje ook: ‚Äö?ᬮ20,- voor 18 titels. Lees ik hier.

Nu zag ik ook dat partners dat wil zeggen mensen op hetzelfde adres of zoiets, een partnerpas kunnen aanschaffen voor 12,50. Mooi, dacht ik, tot bleek dat Siebe een Adamnetpas had, waarbij dat weer n?¨et kon.
Ik wil niet ‚Äö?ᬮ55,- (35+20) betalen voor 18 suffe boeken, dan kan ik ze beter kopen.

France
Kobo met HEMA-hoes, cadeautje van de dochters

Zouden ze werkelijk denken dat mensen 18 boeken per jaar lezen? Hahaha! Dat doen we gedurende een vakantie van 2 weken om na een week elkaars boeken te gaan lezen.
En kun je je geleende boek ook aan je partner geven of kan dat weer niet? Net zomin als je iemand een ebook cadeau kunt doen, dat kan gewoon niet, of je moet de inloggegevens hebben van degene aan wie je dat boek wilt geven, van het systeem waarmee die leest.

We houden overigens Calibre achter de hand, niet om te jatten, maar om alle boeken op 1 en dezelfde ereader te hebben, want anders moet het ene boek op de iPad, de ander op de Kindle en nummertje 3 op de Sony, gesteld dat je die allemaal hebt, of via de respectievelijke apps gelezen worden. Wat een krampachtig achterlijk systeem!

Dan maar eens kijken of je niet lid kan worden van de bibliotheek van New York of Londen of zo, hoewel je daar waarschijnlijk ook persoonlijk langs moet gaan en/of er wonen. Dat wordt dus alweer niks.

(Weet je wat, ik ga er een boek op Siebe zijn kaart lenen, geen mens die het merkt.
[..]
Duurt uren en en tenslotte krijg ik een foutmelding:
fout500

Nou ja, de server zal wel overbelast zijn)