Bejaardenbaantje

Dear 2cv in La Souterraine
La deuche staat om de hoek geparkeerd

Omdat ik totaal ongeschikt ben voor het kleine ondernemerschap, dacht ik, weet je wat, ik ga een baantje zoeken, kan me niet schelen wat en de werkster van buurman P zei dat ze bij haar bemiddelingsbureau altijd vervangers zoeken, zelfs bejaarden. Hier in Frankrijk ben je bejaard als je de 60 nadert of bent gepasseerd.

Ik maakte een tijdje geleden een afspraak op het arbeidsbureau in La Sout en meldde me bij een mevrouwtje die in een kantoor zonder uitzicht alles op haar computer intikte wat ik te melden had.
Dat duurde langer dan ik noodzakelijk vond, maar goed, zo werken die bureaucratische instellingen nu eenmaal.

P?¥le-Emploi La Souterraine
Arbeidsbureau in een lelijk nieuwbouwpand in het oude centrum

Twee essenti?¬¥le zaken bleek ik niet te hebben: een zg carte vitale en het bewijs dat ik als zzp’er in Nederland werkzaam ben en er nog steeds sta ingeschreven. Dat eenmanszaakje is Nederlands en dat kan ook niet anders, want de klanten zitten niet te wachten op een buitenlandse BTW-administratie en ik trouwens ook niet.

Nu kan ik ze (het arbeidsbureau) een kopie van een willekeurige belastingaanslag overhandigen, onvertaald, want stiekem denk ik, elk papier is goed, als het maar papier is. En wie ben ik om het levensgeluk (= een compleet dossier) van de Franse ambtenaar in de weg staan?

Maar die carte vitale, wat is dat en hoe kom je daaraan? Mijn Nederlandse zorgpas leek me in het kader van Europa voldoende, maar neen, hoor, niks ervan. Carte de sejour wilde ze ook nog van me en dat is al jaren niet meer verplicht.
Googelen leverde zoveel sites met ellenlange teksten en evenzovele afkortingen dat ik het voorlopig opgeef, althans, ik ga de secretaresse van de mairie hierover aan haar kop zeuren.
Dat allemaal om een suf baantje, waarmee je het minimumloon verdient, weet je hoeveel dat is: 9,61 per uur bruto. Hahaha, even lachen. Als ik dat baantje al krijg.
Bovendien moet ik, als ik ziek ben of op vakantie wil (niet meer dan 2 weken) dat allemaal melden. Waarom in godsnaam? Ik krijg geen uitkering en breng alleen maar geld in het laatje van de Franse staatskas.

Well rotted manure in the kitchen garden
Franse merde

Nee, ik heb een beter idee, ik zie de halve gemeenteraad inclusief de burgemeester toch dit weekend tijdens de vernissage, een uitgelezen gelegenheid om zaken te doen.

Zei dezelfde burgemeester een tijdje geleden niet: wordt het niet eens tijd dat je Fran??üaise wordt? Misschien is dat een optie. Kan ik meteen met pensioen.

2 thoughts on “Bejaardenbaantje”

 1. Misschien iets online gaan verhandelen??
  Maar waar hebben ze in die dorpen behoefte aan?
  Hoorde net van een ondernemende LIMBURGER!! die in China rijstevlaaien heeft geintroduceerd en het loopt als een trein.
  Moed hoeden maar en succes.

 2. Vlaaien verkopen=ondernemerschap = ongeschikt
  Ik verkoop mijn tekeningen al online, bedenk ik me.

  Ik moet gewoon een suf baantje voor erbij. Ook voor de gezelligheid, hoor.

Comments are closed.