Die tuin, die tuin

Een echte krop sla
Een echte krop sla

Dit is Winter Density, van Ton Vreeken, die hem weer heeft van Johnsons, een sla die tegen vorst kan. Die is voorlopig nog niet te verwachten, maar ik ga een paar kropjes laten doorschieten voor de zaadjes.
Niemand koopt of kocht hier ooit bloem- of groentezaad, of pootaardappelen, vertelde Lucienne, toen ik opschepte over mijn methode van aardappelpoten (een schilletje met een oog) of tomaten zaaien (een lekkere tomaat van de pitjes ontdoen). Iedereen laat een paar planten staan voor de zaden.
Ze had dit jaar jammer genoeg wel moeten kopen en ze was door het ziekenhuisverblijf ook al laat met sla geweest. Het komt goed uit dat ik bij elk bezoek een aantal kroppen meeneem. Tegen de hoeveelheden hier valt niet op te eten. En dan ben ik natuurlijk zo slim geweest nog meer te zaaien, ik lijk wel gek. Vorstbestendige sla, ja, ja, regeren is vooruitzien. Allemachtig. En ik heb niet eens de oorlog meegemaakt.
(Radijs. En meer peterselie. Vandaag extra bieten.)

Boerentuin
Boerentuin

Ik heb bijna de neiging geen enkele foto te laten zien, opdat de familie paf staat als ze hier volgende week aankomen. Maar ik ben zo trots op op het resultaat van niet eens zo verschrikkelijk veel arbeid, dat ik het graag laat zien. Ik heb dan ook nog nooit een echte serieuze moestuin gehad.

Ananasknol uit de Praxis
Ananasknol uit de Praxis

Deze beschouw ik ook niet als serieus, als ik kijk naar die van Paulette&co, die tientallen meters aardappel, aardbeien, tomaten, sla, prei, peterselie, uien, wortels en verzin maar een basic groente, heeft staan. Om niet te spreken over alle andere zaken die op het menu terechtkomen: konijn, kip, koe, eieren, varken, wild, paddestoelen, walnoten, slakken, paardesla, hazelnoten, wilde kersen, kastanjes, enzovoorts.
Wilde kersen? Ja, daarvan maak je een hele lekker clafoutis, zei ze. Ik kom om in de wilde kersen, bof ik even. Ik kan er alleen niet bij, dat is nu weer jammer.

De merels na 1 week
Zijn dit dezelfde van een week geleden? Ja.

Morgen meer over de merels (zijn ze de deur al uit?), venkel, zonnebloemen, internetaankopen, maaien, stress met de 2cv en de Tour kijken bij de buren. En boeken. Ik lees lekker door.

Foto’s ook via twitter online gezet.