Toerist

Engeland, Oxford

Terwijl Y. haar eerste interview had, slenterde ik door het centrum van Oxford met een camera zonder sd-kaartje, dat nog in een kaartlezer in mijn reistas zat aan de andere kant van de wereld. Tja, suffe pech.
Yeva bleek op een andere plek het gesprek te hebben gehad dan op haar eigen College (waar ze ook slaapt en eet), waardoor we elkaar even kwijt waren, maar elkaar met veel telefonisch raad- en giswerk uiteindelijk toch vonden: we bleken gewoon 50 m van elkaar staan te bellen. Oxford is niet zo groot, althans het centrum.

Foto’s maken was er vandaag dus niet bij. Toen ik mijn kaartje weer had, werd het snel donker, dat komt, ze lopen hier een uur achter, dat ook nog, en oversteken gaat ook niet met hetzelfde gemak waarmee je dat in de rest van Europa doet: kijken, nog maar een keer, en weer een keer. Je went er wel aan, maar je kunt jezelf niet vertrouwen.
Vanmiddag liepen we elkaar helemaal mis, waardoor ik eindeloos Colleges-gebouwen heb bekeken, musea, bibliotheken en winkels van binnen. Er gaat toch niets boven een buitenlandse supermarkt, qua veldonderzoek dan, want wat hebben die allemaal interessante dingen in de schappen liggen! En ze stimuleren hier overal het personeelloze afhandelen, op het vliegveld bij de douane en bij het afrekenen van je boodschappen, voor alles is een ingewikkelde automaat, die zo ingewikkeld is, dat er toch weer personeel nodig is om de mensen instructies te geven. Maar dat is korte termijnwerk, later, als iedereen het snapt, heb je geen mens meer nodig.

Misschien dat er morgen nog een interview plaatsvindt, dat zou zomaar kunnen, want op de grote schema’s in het College stond achter Y.’s naam: “has to stay!!!” met zoveel uitroeptekens. Dat weten we morgenochtend.

Morgen is ook de dag dat we samen ons favoriete museum gaan bekijken: The Ashmolean Museum. Zondagochtend gaan we in alle vroegte weer terug.

One thought on “Toerist”

  1. Ik geniet weer van je verhalen. Goed dat de allereerste zenuwen weg zijn en dat je nog een dag kunt rondbanjeren. We duimen!!!!

Comments are closed.