Illegale leggers

Chicken nesting box
Creatief met kurk aka huisvlijt met oud hout

Wanneer ik ooit nog tijd vind een stukje te typen, weet ik niet, nu dan maar, om 05:15, waarom niet? De zon is nog niet op, die me deze week direct na opkomst naar buiten lokt, met de honden de paden in en de lanen op.

Na 400 meter checken we de kikkerdril in een doodlopend zijarmpje van een beek en stampen de helling op, begroeten de bospaarden op het hoogste punt en huppelen vrolijk naar beneden, waarbij de blauwe puber Bleu tekenen begint te vertonen van postpuberaal gedrag, als ik hem loslaat.

Border thinks he is a hunting dog
Hert ruiken = Aanlijnen: ik heb geen zin om 10 minuten te wachten tot hij eens terugkomt

Hij wandelt rustig naast me, komt als ik hem roep, gaat tegen me aan zitten en kijkt omhoog, warempel, een echte bordercollie. Dat is natuurlijk onmiddellijk voorbij als er een hert oversteekt of als we Gipsy, Star of Rafale tegenkomen, zoals al die zogenaamde vriendinnen van hem heten. Die we nog niet zijn tegengekomen, dus het lijkt heel wat.

Illegal chicken nest
Welja, achter oud stuk zinken dakgoot, goed idee

Ondertussen ondermijnen de kippen mijn gezag weer wel met hun geleg. Eiergeleg bedoel ik. Ze doen maar wat.

Kortpoot begon als eerste met buiten de deur leggen, in een hazelaar, onder een stuk gaas, tegen het schuurtje, elke dag Pasen hier, hoor, ik heb me een paar weken suf gezocht.
Zei ik in een hazelaar? Ja. De Kip Die Dacht Dat Ze Een Merel Was.
Toen ik haar ei ruilde voor een nepper in de hoop dat ze bij dezelfde plek zou blijven en ik laat in de middag even ging kijken om te zien of iemand er nog wat had bijgelegd, bleek dat plastic ei te zijn verdwenen. H?®?

Het moet niet gekker worden. Dat ei heb ik nooit meer teruggevonden, gejat door een kraai of zoiets, want die trapt daar net zo goed in als de kippen. Ik heb ze in Amsterdam regelmatig fanatiek zien hameren op een begeerlijk stuk plastic.

Chicken nesting box
Lokeieren helpen niet

Mij best, dacht ik, weet je wat ik maak een leghok, oud hout genoeg en na een middagje hamertje tik bleek ik bovenstaand luxe duo-leghok te hebben gefabriekt. Het is niet eens gammel.
Maar stinken ze erin? Welnee, ik word keihard gedist.

Chickens nesting box

Tenslotte ben ik uitgeweken naar de konijnenhokken en heb daar het v/h reishok van Bess in gezet gevuld met stro, een ouwe plank als trapje en een beetje voer.

En trappen ze daar wel in? Jazeker, sinds gisteren zijn ze er gaan leggen en ik vond meteen 5 eieren plus het ei van Zwartje, de enige die stug op de oorspronkelijk plek in het kippenhok is blijven leggen. Die is of een beetje dom, of die heeft een onafhankelijke geest. 6 eieren met 5 kippen, wie legt me dat uit.

Rooster and chicken
Checking the new premises

Nu maar hopen dat er weer eentje broeds wordt. Daar zijn die konijnenhokken ook wel handig voor.