Uitbreiding

Baptism ceremony
Doopplechtigheid van een andere baby onder de linde van Le Mas Saint Jean

Terwijl de dorpen op het Franse platteland leeglopen, wordt hier in ons eigen dorpje van – even tellen – 11 vaste bewoners met 3 kinderen het huis uit en een stuk of tien incidentele, een baby geboren. Hoera en beschuit met roze muisjes, want het is – alweer – een meisje. Sinds JP die nu toch al richting 50 gaat, zijn er geen jongens meer geboren.

Buurvrouw S vertelde dat ze hier niet aan kraamhulp en/of vroedvrouwen aan huis doen. Je blijft 5 dagen op de kraamafdeling van het ziekenhuis, that’s it en omdat niemand vertrouwen heeft in het ziekenhuis van Gu?¬©ret, gaan ze allemaal 80 km verderop naar Limoges, wat het kraambezoek niet vereenvoudigt. Ik wacht wel tot de jonge moeder weer hier in haar huisje zit.

Of de kleine ook gedoopt gaat worden in de kapel van Le Mas Saint Jean weet ik nog niet. De ouders zijn op die gedenkwaardige datum 16082008 getrouwd hier in de mairie en daarna in de kerk van Dun. Ik bedoel te zeggen dat ze kennelijk niet onkerks zijn.

Baptism ceremony
Wachten op de dopeling

De achterkleindochter van de Dierenfluisteraar Jean werd – ik kondigde dat al aan – op 28 september in de kapel hierboven op de berg gedoopt. Hoewel ik het niet zo heb op het geloof in het algemeen en de RK-kerk in het bijzonder, moet ik toegeven dat dit gebouwtje onder de beschermende armen van de linde een bijzonder en intiem plekje is zoiets te doen.

Chapelle du Mas Saint Jean
In de kapel

Volgens buurman P was de linde “Class?¬©“, maar het kapelletje weer niet, ondanks de poging van oud-burgemeester Raymond Pascaud daartoe. De voorwaarden tot toelating van de Franse monumentenzorg waren zo veeleisend, dat hij het had opgegeven, had hij gezegd. De daken van de huizen in de buurt moesten bijvoorbeeld met dezelfde dakpannen als die van het monument worden bedekt.
Nu kan ik de linde helemaal niet vinden in de lijst van Arbres Remarquables en de hoeveelheid huizen rond de kapel valt ook wel mee: alleen in de verte tegen de helling staat een verder niet storend huis. Hoe dat nu precies zit, ga ik nog eens uitzoeken.

La chapelle du Mas Saint Jean, Creuse, the Tree
Doopcadeautje

Hier is in wijde omgeving geen cur?© meer te vinden, maar gelukkig wil de pensioneerde priester twee gehuchten verderop af en toe nog dienst doen, zoals hij dat ook altijd doet op Sint Jan in juni.
Ik, ongelovige, vond het mooi en ontroerend, zo’n lieve familie met vrienden, die in een plechtigheid bijeen zijn, onder de indrukwekkende boom.

We waren ook allemaal tegelijkertijd verdrietig, want die arme Jean was wel heel erg niet aanwezig.